Genel

Hadi ham yap!

Yazar  | 

Hazırlayan: Gökçe Gökçeer

TATİL YERLERİNDE, RESTORANLARDA, GİTTİĞİM EV GEZMELERİNDE YILLAR BOYUNCA ŞAHİT OLDUĞUM BİR TABLO VAR:

ÇOCUĞUNUN ARKASINDAN TABAKLA KOŞAN ANNELER. ÇOCUĞUN ÇEKTİĞİ ÇİLEYİ, ANNENİN YORGUNLUKTAN BİTAP DÜfiÜfiÜNÜ ANLAYABİLDİĞİMİ SÖYLEYEMEM. İfiİN UZMANLARINA BAKILIRSA ZATEN BU TABLO PEK SAĞLIKLI DEĞİL. AZ SONRA OKUYACAĞINIZ YAZI; YİYECEĞİ VARSA DA ARKASINDAN ISRARLA GELEN TABAKLAR YÜZÜNDEN YEMEYEN TÜM ÇOCUKLAR VE KAN TER İÇİNDE ONLARIN PEfiİNDE KOŞUP YORULAN ANNELER için…

İşin şakası bir yana, bir çocuğun yemek yememesi ya da binbir güçlükle yemesi, annelerin en büyük kabuslarından biri. Konunun uzmanından fikir almak şart, biz de öyle yaptık. Ama önce sizi, benzer sorunlar yaşadığı için alternatif yöntemler üzerinde kafa yoran ve başarlı sonuçlar alan rengarenk biriyle tanıştıralım istedik. Latife Tunç, bir çocuğa yemek yedirmenin en ‘estetik’ yolunu bulmuş. Hazırladığı tabaklara bir kaşık da sanat koyan Tunç, sihirlitabak.com adlı sitesinde yaratıcılığını konuşturuyor. Artık anneler, yemek yemekle oyunun tamamen farklı eylemler olduğunu, birbirlerine kesinlikle karıştırılmaması gerektiğini gayet iyi biliyor. Bu durumda onlara belki biraz Sihirli Tabak sunabiliriz…

Ekonomi eğitimi aldınız ama dört yıldan fazla bir süredir tamamen farklı bir alana yöneldiniz. Fotoğraf çekiyorsunuz; doğum, düğün, aslında tüm özel günleri kapsıyor diyebiliriz sanırım…
Evet, tüm özel günleri kapsayan fotoğraf çekimleri yapıyorum. Ağırlıklı olarak doğum, bebek ve çocuk fotoğraşarı… Çocuklarla çalışmaktan büyük keyif alıyorum. Bu benim için sadece fotoğraf çekmek değil, mutluluk verici bir deneyim.

sihirlitabak.com çalışmalarınız içinde nerede duruyor? Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
fiu an 5 yaşında olan oğluma kahvaltılarda hoş bir sunum eşliğinde yemediği şeyleri yedirebilir miyim düşüncesiyle başladı. O sıralar 2,5 yaşındaydı ve ağzına peynir sürmüyordu. Peynirleri kurabiye kalıbıyla keserek başlayan ilk tabak denemeleri, her gördüğüm yiyeceği bir şekle benzeterek spontan bir şekilde devam etti. Yaptıklarımı Instagram hesabımda paylaşmaya başladım. Bir süre sonra birkaç arkadaşım bu tabakları bir blogda toplamam konusunda ısrar etti. “Sihirli Tabak” ismi çok içime sindi ve tabakları bu sayfada yayımlamaya başladım.

Hepsi şahane görünüyor. Onların yeme problemi yaşayan çocuklarda işe yaradığına dair haberler aldınız mı?
Kimi etkili olduğunu söylüyor kimi çocuğunun tabağı bozmaya kıyamadığını ve yemediğini… Deneyimlerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki, çocukları yemek konusunda teşvik etmek için oyun oynamak yerine, onlara yemek yemenin gerekliliğinden, yiyeceklerin faydalarından bahsetmek çok daha etkili. Ebeveyn olarak beslenme konusunda yanlış tutumlar sergileyebiliyoruz. Başlangıçta bu tabakları oğlumun kolay yemesini sağlamak için hazırlasam da, zaman içinde bambaşka etkileri olduğunu fark ettim. Bunları oğlumda da görmek beni motive etti. fiimdi oğlum isterse tabağını süslüyor, sonsuz hayal gücüyle neler yapabileceğini keşfediyor, yiyeceği kadar malzeme kullanıp israf etmemeyi öğreniyor. Onun kazanımları amacımın çok ötesine geçti. Bunları görmek benim için en büyük mutluluk.

Bu tabakları hazırlamak kolay görünse de, iyi fotoğrafçı olmak yeterli değil; iyi resim yapabiliyor olmak gerektiğini de düşünüyorum. Resimle aranız nasıl?
Resimle aram iyidir. Takip ettiğim ve çok beğendiğim illüstratörler de var. Bu aralar telefonla fotoğraf üzerine çizim yapmaktan keyif alıyorum. Özellikle esprili ve sevimli şeyler üretmeyi seviyorum.

Bize en güzel tabağınızın tarifini verebilir misiniz?
Bu, kişiye göre değişir. Benim en sevdiklerim; önceden planlamadığım, birdenbire gözümün önünde beliriveren şekillerle oluştu. Bu nedenle tavsiyem neye bakarsanız bakın, bir an durun ve ona bambaşka bir gözle bakmayı deneyin. Mesela bir gün sahanda yumurtayı tabağa koyarken denizanasına benzettim. Sonra denizanası ahtapota dönüştü. O tabağı hazırlamak 5 dakikadan kısa sürdü ve bence çok güzel oldu.

Tabakları hazırlarken kullandığınız malzemelerde özellikle dikkat ettiğiniz bir şey var mı?
Tabaklarda mevsim dışı meyve ve sebzelerle katkılı, ambalajlı ürünler kullanmıyorum. Her kullandığım malzeme organik olmalı diye bir iddiam yok. Ancak oğlumun sağlıklı olduğuna inandığım gıdaları tüketmesini istiyorum. Uzun raf ömrü olan gıdaları almamaya çalışıyorum.

Bu tabakların asıl sihri sizce nedir diye sorsak…
Yaratıcılık üzerindeki etkisi bence bu tabakların asıl sırrı. Özen gösterdikçe güzelleşiyor, hayal gücüm gelişiyor ve daha yaratıcı tabaklar hazırlıyorum. Oğlum da bu sürece dahil olmayı seviyor. Bazen birlikte yapıyoruz ve çok eğleniyoruz.

Beslenme sorunu olan
çocuklar için öneriler…

İnsan yaşamında olumlu ya da olumsuz davranışların temelleri 0-6 yaş arasında atılır. Kritik dönem olarak adlandırdığımız bu dönemde uygulanan eğitim, gelecekte çocuğun davranışlarını etkileyecek alışkanlıklarını oluşturur. Bilindiği gibi alışkanlıklar zamana ve tekrara bağlı olarak gelişme gösterir. Bu yüzden ebeveyn ve eğitimcilerin sabırlı olması ön koşuldur. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde davranışsal bir problem olarak öne çıkan beslenme sorunlarının görülme sıklığı, konunun önemini ortaya koymaktadır.
Çocuklarda beslenme sorunları; yemek seçmeyle birlikte belli yiyeceklere odaklanma, az yeme, yemeği reddetme veya aşırı yeme şeklinde karşımıza çıkabilir. Bu durum; ailenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı, çevre faktörleri, biyolojik ve psikolojik faktörlerle ilişkilidir. Sağlıklı yaşamda önemli kazanımlardan biri olan doğru beslenme disiplinini oluşturmak için, erken çocukluk döneminde bazı önlemler almak gereklidir.
Çocuğunuza doğru beslenme alışkanlığı kazandırmada çözüm yolları:

1. Yemek yemesinin karşılığı olarak ona ödül vermeyin. Yemeği pazarlık konusu haline getirmeyin. Yemek yerken çocuğunuzu eğlendirmek yerine, yemeği eğlenceli hale getirin.
2. Olumsuz bir davranış karşısında ani ve şiddetli tepki vermeyin. Çocukça davranışları hoş görün.
3. Yemek saatlerini çocuğunuz çok acıkmadan, uykusu gelmeden, çok yorulmadan programlayın ve bu programa uymaya çalışın. Yemek öncesi iştah kapatıcı yiyecekler vermeyin.
4. Bırakın yiyeceği miktara kendi karar versin. Bunun için yemeklerin hepsi servis tabaklarıyla masaya konulmalı. Ancak seçenekler arasından en az biri sevdiği yemek olmalı.
5. Yemesini kolaylaştıracak önlemler alın. Örneğin, eti küçük parçalara bölün, balığı kılçığından ayırın, yeni tanışacağı bir lezzeti ya da sevmediği yiyeceği sevdiği yiyecekle birlikte sunun.
6. Sağlıklı beslenme koşullarını birlikte hazırlayarak onu da bu sorumluluğa dahil edin. Birlikte organik pazar alışverişi yapın, evde limonata hazırlayın, yoğurt yapın…
7. Sevmediği bir yiyeceğin çeşitleri arasından seçim yapmasını isteyin. Örneğin, pırasalı börek mi, havuçlu pırasa mı yoksa kıymalı pırasa mı istersin… gibi.
8. Yemekte sohbete katılmasına izin verin. Yemek zamanı tatsız konulara asla yer vermeyin. Bir problem hakkında konuşulacaksa bunu yemekten sonraya bırakın.
9. Rol model olun. Siz de öğünlerinizi atlamadan ve sağlıklı bir biçimde yemelisiniz ki, sizi örnek alsın.
10. Yemek saatinin amacının sadece karın doyurmak olmadığını, aile bireylerinin buluştuğu kıymetli bir zaman dilimi olduğunu anlamasına ve sofra adabını öğrenmesine yardımcı olun.
11. Yemek müziğinizi, önceden sizin belirlediğiniz seçenekler arasından seçmesini isteyin. Hatta aile bireyleri sırayla bu seçim hakkını kullanmalı.
12. Sofrada rahat ve yiyecekleri görebilecek yükseklikte oturmasını sağlayın.
13. Kullanacağı çatal, kaşık vb. araç gereçleri yaşına uygun boyutta seçin.
14. Yemek yemek istemiyorsa zorlamayın. Bir sonraki öğün mutlaka acıkacaktır. O gün ara öğün vermeyin ya da duruma göre miktarı azaltın.
15. Yemeği çabuk bitirmesi için acele etmeyin ama oyalanmasına da izin vermeyin.
16. Besinleri birbiriyle karıştırmak yerine, kendine özgü tatlarıyla farklı özelliklerini ayırt etmesini sağlayın.
17. Çok seviyor diye aynı yemeği sık pişirmek yerine çeşitli şekillerde pişirip, farklı ve renkli sunumlar hazırlayın.
Bu basit ama önemli noktaları uygulamaya özen gösterdiğinizde, çocuğunuz ve sizin için yemek yemek problem olmaktan çıkacaktır. Bütün bunlara rağmen sorun hâlâ devam ediyorsa bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Bir önceki yazımız olan Dünyaca ünlü markalar Kuvars Optik'te.. başlıklı makalemizde göktürk, Kuvars Optik ve Larus Lof hakkında bilgiler verilmektedir.