GÜNDEM

Ortodontik Tedaviler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtları

Yazar  | 

Ortodontik tedavi oldukça zor ve meşakatli bir tedavi biçimi olmakla birlikte, günümüz imkanlarıyla eskiye oranla çok daha gelişkin bir süreç, konuya ilişkin olarak kafalarda oluşan soruları ve yanıtlarını Uzman DT. Rümeysa Okutan rehberliğinde, sizler için derledik…

Dişlerin ilk çıktığı yaşlarda çapraşıklık veya dişler arasında boşlukların olması normal midir? Hemen müdahale etmek gerekir mi?

Erken çocukluk döneminde çenelerin önde, geride veya dar olması gibi iskeletsel bir problem veya dişlerin birbirine erken teması nedeniyle oluşabilecek bir diş-dişeti travması yoksa hemen müdahale etmek gerekmeyebilir. Ancak 7-8 yaşlarından itibaren büyüme ve gelişimi ve daimî dişlerin sürmesini değerlendirmek adına hastaları düzenli olarak görmek gerekir.

Şeffaf plaklar sadece erişkinler için bir tedavi seçeneği midir, yoksa çocuklara da uygulanabilir mi?

Şeffaf plaklar belirli daimi dişler çıktıktan sonra çocuklara da uygulanabilir. Diş hareketleri, çene kavislerinin genişletilmesi ve erken dönem ortopedik tedaviler de şeffaf plaklar aracılığıyla uygulanabilir.

Şeffaf plaklarla geleneksel ortodontik tedavilerin süresi aynı mıdır?

Ortodontik tedaviler genel olarak uzun süren tedavilerdir. Şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavilerin dijital olarak planlanması, her plakta beklenilen diş hareketlerinin belli olması, braket kopması gibi problemlerin olmaması sebebiyle tedavinin aksamaması gibi nedenlerle tedavi süresi biraz daha kısa olabilmektedir.

Ortodontik tedavi gören her hasta mutlaka lastik takar mı?

Ortodontik tedavi gören hastaların %95’i tedavi sırasında lastik kullanmaktadır. Lastikler kullanım şekline ve kuvvetine göre hem diş hareketlerine yardımcı olmakta hem de hasta büyüme ve gelişim dönemindeyse ortopedik bir etki sağlamaktadır.

Ortodontik tedavi için sürekli dişlerin çekilmesi zorunlu mudur?

Çapraşıklığın fazla olduğu veya dişlerin aşırı önde olduğu durumlarda yer elde etmek veya dişleri geriye almak için sürekli dişlerin çekimi gerekebilir. Çekim boşluğu diğer dişlerin ark içerisine yerleştirilmesi için kullanılır ve tedavi sonunda tamamen kapanır.

Ortodontik tedavi dişlerde ağrıya neden olur mu?

Ortodontik tedaviyle çene kemiklerine veya dişlere bir kuvvet uyguladığı için özellikle tedavinin ilk günlerinde ve her aktivasyondan sonra dişlerde ağrı oluşabilmektedir.

Ortodontik tedavi sırasında ağız bakımı neden önemlidir?

Ortodontik tedavi sırasında kullanılan braketler besin ve plak tutulumunu artırmaktadır. Eğer ağız bakımı iyi olmazsa plak tutulumuyla beraber basit dişeti kızarıklıklarından kemik kaybına kadar varabilen, ciddi dişeti hastalıklarına ve braketlerin çevresinde dolgu gerektirecek beyaz veya kahverengi kalıcı lezyona neden olabilmektedir.

Ortodontik tedavi sonucu kalıcı mıdır? Tedavi sonrasında dişlerde bozulmalar olabilir mi?

Ortodontik tedaviyle düzelen dişler, teller çıktıktan sonra bir miktar hareket edebilir ve dişlerde bozulmalar olabilir. Bunu engellemek için tedavi sonunda dişlerin arkasına sabit ince bir tel takılmakta ve bir süre pasif plaklar kullanılmaktadır. Ancak bütün bu önlemlere rağmen dişlerde görülebilecek minimal bozulmalar normal kabul edilebilir.

20 yaş dişleri ortodontik tedavi öncesinde veya sonrasında mutlaka çekilmeli midir?

20 yaş dişleri günümüzde genellikle çene kemiği içerisinde gömük kalan, süremeyen ve kullanılmayan dişlerdir. Çene kemiği içerisinde doğru pozisyonda olmamaları önündeki dişlere zarar verebilmektedir. Ayrıca diğer dişler geriye doğru alınacaksa beklenen diş hareket miktarını etkiler. 20 yaş dişlerin pozisyonuna göre tedavi planlamasına yönelik olarak genellikle çekimi önerilmektedir.

R&S ORTHODONTICS

RANDEVU İÇİN…
0 212 418 33 33
Gökmahal Ofis Blokları Kat 3 Göktürk
www.gokturkortodonti.com

Bir önceki yazımız olan Banyoya Sihirli Dokunuş: 6 Saatte Değişim başlıklı makalemizde Eczacıbaşı, eczacıbaşı yapı gereçleri ve VİTRA hakkında bilgiler verilmektedir.