GÜNDEM

Psikiyatrist Dr. Sibel Üner 

Yazar  | 

BEBEK SAHİBİ OLMAK DÜNYANIN EN GÜZEL DUYGULARINDAN BİRİ. ANCAK EBEVEYN OLMAK; TÜMÜYLE SİZE BAĞIMLI, SAVUNMASIZ BİR VARLIĞIN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMEK SANILDIĞI KADAR
KOLAY YA DA İÇGÜDÜSEL OLARAK ÜSTESİNDEN GELİNECEK ŞEYLER DEĞİL. BEBEKLER DE KULLANMA
KILAVUZU İLE GELMEDİĞİNE GÖRE, ÖNCEDEN BİLGİLENMEK EN İYİSİ.

Bebek bakımı, beslenmesi, lohusalık konusunda çocuk doktorunuz size ayrıntılı bilgi verecektir. Ben burada daha
az bilinen ve olağan bir durum olduğu düşünülerek destek aranmayan, annenin ruhsal durumunu ve bebeğin gelişimini etkileyen psikiyatrik bozukluklardan söz etmek istiyorum.

 

ANNELİK HÜZNÜ

Bunlardan ilki ve en sık görüleni “ANNELİK HÜZNÜ” denilen durum. Genellikle bebeğinizin doğumundan 2-3
gün sonra ortaya çıkar ve en çok 1-2 hafta içinde sonlanır. Huzursuzluk, gerginlik, sinirlilik, nedensiz ağlama, uyku ve iştah problemleri, hiçbir şeye yetememe ve bebeğe yeterli bakımı veremeyeceği endişeleri belirgindir. Gün içinde çok mutlu olma ile kendini kötü ve yorgun hissetme arasında kısa süreli duygusal dalgalanmalar vardır.
Bu tablo doğum sonrası hamilelik hormonlarınızın ani bağlı ortaya çıkar. Ayrıca bebeğin doğumu ile değişen günlük yaşam ve uykunuzu alamama duygusal uyumu bozar. Üzerine bir de bizim kültürümüzde bolca rastladığımız
iyi niyetli ama anneyi yetersiz hissettiren “sütün yetiyor mu, bebek aç mı, üşüdü mü, yok yok terledi, uykusu, kakası…” müdahaleleri tuzu biberi olur. Burada akılda tutulması gereken şey, sizin ve yeni bebeği olmuş annelerin % 80’inin buna benzer duyguları hissedebileceğiniz. Yani yalnız değilsiniz. Bebeğinizin bakımında ustalaşıp uyku ve beslenmeniz biraz düzene girdiğinde, kendinize ufak molalar yaratma ve doğru desteği alma konusunda uzmanlaştığınızda sorununuz kendiliğinden ortadan kalkacak.

DOĞUM SONRASI DEPRESYON

Bir diğer sorun DOĞUM SONRASI DEPRESYON… Bu durum, annelik hüznünden oldukça farklı ve çok daha ağır bir
tablo. 5-7 anneden birinde görülür. Doğumdan birkaç hafta sonra başlar ve bir seneye kadar uzayabilir. Bu hastalıkta yoğun mutsuzluk, hiçbir şeye ilgi ve istek duymama, boşluk hissi, donukluk, öfke, sinirlilik, aşırı ağlamalar vardır. Uykululuk, uyuşukluk hali olsa da uyumakta zorluk çekilir, genellikle iştah da bozulmuştur. Nedensiz suçluluk hissetme, kendine veya bebeğe zarar verme düşünceleri ortaya çıkabilir. Anne, bebeği ile adeta takıntılı şekilde uğraşır ya da bağ kuramaz. Kimler daha fazla risk altında derseniz; daha önce depresyon geçirmiş olanlarda, evliliklerinde sorun yaşayanlarda, istenmeyen gebeliklerde, bebeğinde sağlık problemi ortaya çıkanlarda, yakın dönemde kayıp yaşayanlarda ve çevresinden destek göremeyen annelerde daha fazla görülür.

Depresyondaki anne; duygu ve düşüncelerinden utanç duyduğu, bu düşüncelerinin hastalık nedeniyle ortaya
çıktığını bilmediğinden belirtileri çevreden saklamaya çalışır. Aile bireyleri de durumun annelik hüznüne ya da
annenin yeterince çaba göstermemesine bağlı olduğunu düşündüğünde tedavi gecikebilir. Bu hastalığın “yetersizlik
veya iyi anne olmamanız” ile alakası yoktur. Düzenli psikoterapi ve/veya sütle bebeğe geçmeyecek ilaç seçimi ile
tablo kontrol altına alınır, tekrar sağlığınıza kavuşursunuz. Doğum sonrası depresyon tedavisi için en önemli adım
hastalığın farkına varılmasıdır. Bu konuda aile bireylerine, arkadaşlara önemli bir görev düşer. Çevrenizde sıkıntı
yaşayan yeni anne var ise onu bir profesyonele danışma konusunda cesaretlendirmeniz, annenin sağlığı ve bebeğin
gelişimi açısından büyük değer taşır. Yukarıda değindiğim tarzda sorunlarınız olsun olmasın ebeveynlik zor iş. Bebekle birlikte yaşamınız hayal etmediğiniz ölçüde değişecek. Bunun için de kendinize hata yapma payı da ayırarak, bu harika deneyimi yaşayın. Bırakın eviniz dağınık kalsın, siz ve eşiniz bebeğiniz hızla büyürken bunun keyfini çıkarın.

 

Psikiyatrist Dr. Sibel Üner 

Kemer Corner Sitesi, Göktürk 

Tel: 0545 213 31 00 

www.sibeluner.com

İnstagram: dr.sibeluner

Bir önceki yazımız olan ARTIK EVCİL HAYVANLAR DA MODAYI YAKINDAN TAKİP EDİYOR! başlıklı makalemizde dog, göktürk ve intowndergisi hakkında bilgiler verilmektedir.