RÖPORTAJ

“ARABESK BAMBAŞKA BİR DÜNYA…” PAMELA SPENCE

Yazar  | 

TÜRK ROCK VE ELEKTRONİK MÜZİK ŞARKICISI PAMELA SPENCE, COVER ALBÜMÜ İLE MÜZİKSEVERLERİ COŞTURMAYA DEVAM EDİYOR. ARABESK ŞARKILARIN KENDİ YORUMUYLA DİNLEYİCİLERLE BULUŞTURAN SPENCE ILE YAŞAM, MÜZİK VE İLİŞKİLER ÜZERİNE KONUŞTUK.

İŞTE SATIRLARIMIZA YANSIYANLAR…

Pamela Spence kimdir?
Pamela Spence ya da bilinen adıyla Pamela, 23 Şubat 1973’te Heidelberg, Almanya’da doğdu. Türk rock ve elektronik müzik şarkıcısıdır. Babası NATO’da görevli olduğu için sürekli Almanya’da ikamet etti. 15 yaşından itibaren Türkçe öğrenmeye başladı. Önceleri çeşitli televizyon dizilerinde roller üstlendi ayrıca bazı sanatçılara
vokalistlik yaptı. Daha sonra da çıkardığı üç albüm ile sadece Türkiye değil tüm Avrupa’nın sevgi ve ilgisini kazandı. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Ardından Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. “Atları da
vururlar” müzikalinde Okan Bayülgen ve Fikret Kuşkan ile birlikte rol aldı. “Lahmacun ve Pizza” dizisinde oynadı, Teoman’a vokalistlik yaptı. 2004 yılının Haziran ayında Mucizeler Komedisi adlı müzikalde ‘dişi melek’ rolünü üstlendi. İlk albümü, “Eğer Dinlersen”i uzun bir hazırlık döneminden sonra 1 Haziran 2002’de çıkardı. Rock tarzına daha yakınlaştığı ikinci albümü “Şehir Rehberi”ni 23 Kasım 2004’te piyasaya sürdü. Özellikle söz ve ezgileri bir anda kitlelerin diline yerleşen “ İstanbul” isimli şarkı ile büyük başarı elde etti. 25 Mayıs 2006’da üçüncü albümü “Cehennet”i çıkardı. Aynı başarıyı bu albümde de kazandı.

2010 yılında elektronik müziğe geçerek dördüncü albümü “Stil Zengini”ni 9 Mart 2010’da yayınladı. Albümün ilk klibi, “Say What You Want” adlı şarkıya çekildi.

PAMELA VE DIĞERLERI….

Pamela’yı diğer Rock Müzisyenlerinden ayıran sebepler
neler? Pamela ve diğerleri diye ayrılacaksa o sebepler neler
olmalı ?
Herkes diğerine göre farklıdır. Beni diğerlerinden ayıran değil de belki belirgin olarak ortaya koyan özellikler olabilir. Genelde mutluyumdur, gülerim ve enerjim yüksektir mesela. Rock müzisyenleri daha bir somurtuk, karamsar olur genelde. Zaten rockçı olmak dışında punk daha yakın belki bana.

Müzik yaşantınızı seçtiğinizde çevrenizden size ne gibi tepkiler geldi?
Hiçbir tepki almadım. Kimse şaşırmadı her zaman desteklendim hatta özellikle aile tarafından.

Son çalışmanızdan biraz bize bahseder misiniz?
Son projemiz bir cover albümü oldu. Arabesk şarkıların benim tarzımla yorumlandığı… İlk başta çok sıcak bakmadım çünkü hayatımda arabesk dinlememiştim, fikir sahibi değildim ve birçokları gibi önyargılı yaklaştım. Fakat şarkıları dinledikçe bambaşka bir dünya keşfettim. Gerçek yaşanmışlık hissi ve duygusu.

Başarı nedir?
Başarı asla erişilemeyen bir kubbe gibidir. Zaten onu buldum artık başarılıyım derseniz başarının alasını yaşarsınız. Başarı her zaman yeni hedefler koymak ve onlara ulaşmaya çalışmakla gelir ama asla devamlı sizinle olmaz. Aşk gibidir, bazen kısa sürer, bazen yıllarca bazen de hiç karşınıza çıkmaz…

Hayallerinizin tam olarak neresindesiniz? Hayallerinizi gerçekleştirebildiniz mi?
Hayaller sürekli değişiyor ve kendini yeniliyor. Ev, araba gibi hayallerim olmadı, daha çok müzik ve tiyatro ile ilgili hayallerim oldu. En büyük hayalim bir müzikal yazmak ve sergilemek.

Sektör olarak şarkıları da, sesleri de, yorumları da çok nesnelleştirip – verisel hale getirdik. O şarkının dinlenebilir olması, dinleyiciye hitap etmesi, dinleyicinin hisleri kimin umurunda? Ne kadar Youtube’da tıklandı, radyo listelerine kaç numaradan giriş yapıldı? Bu kadar rakamsallık, ne kadar doğru?

Ama buna neden olan dinleyici zaten. Seçim hakkı var, beyni var, zevkleri var. Günümüzde pazarlama dehası kişiler ünlü oldu, güzel de paralar kazanıyorlar, yetenek de çok mühim değil. Ancak az önce de söylediğim gibi kimseye silah çekilmiyor bu kişileri takip etmesi için.

Evlilik hayatınızdan sonra kabuğunuza mı çekileceksiniz, uzaklaşacak mısınız, yoksa farklı hayalleriniz ve hedefleriniz
mi var? Şu an aklınızdan neler geçiyor?
Daha önce evlendim zaten 🙂 Tekrar yapar mıyım bilmiyorum. Ama öyle bir şey olacaksa da zaten bu işimi engellemez ya da etkilemez. Öyle birisiyle birlikte olmam, müziği de ben istediğim sürece yaparım ya da istediğim zaman bırakırım ama bunun bir süresi yok ki.

Sosyal Aktiviteleriniz nelerdir?
Pilates müzikten sonraki ikinci tutkum. Sosyal aktivitelerim de arkadaş ve aile arasında… Beni öyle popüler plajlarda ya da clublarda göremezsiniz. Benim için evimde film izlemek çok büyük keyif ve lüks.

Konser fiyatlarının son zamanlarda 7000 TL’ yi görmesini
nasıl buluyorsunuz? Ülkemiz için bu fiyatlar normal mi?
O aslında konser fiyatı değil, günümüz Türkiye’sinin yozlaşmış yüzü. İnsanlar bunu sosyal statü sanıyor ve içlerinde ne gibi şeyler yaşıyorlar bilemiyorum ama bizim konserlerimiz bu fiyatlarda değil biliyorsunuz.
İşin ilginç kısmı Madonna’nın bile konseri o rakamlarda değil. Çok yazık bence, keşke o paralarla birilerine yardım etseler, çocuk okutsalar ya da buna benzer şekilde değerlendirseler.

SOSYAL MEDYA İLE ARANIZ NASIL? TÜRKİYE’ DE SANAT YAPMAK, SANATINI İCRA ETMEK ZOR MU? KENDİNİZİ
İNSANLARA DOĞRU YANSITTIĞINIZI YA DA YANSITMAK İSTEDİĞİNİZ HALİNİZİ GÖSTEREBİLİYOR MUSUNUZ?
Aktif olarak kullanıyor ve keyif alıyorum. Birçok kişinin hesabını
başkası yönetiyor, belki bu sayede çok daha fazla kişiye erişebiliyorlar ama asla samimi bulmuyorum. İnsanlar nasıl ki şarkılarımı ben olduğum için seviyor, takip ettikleri kişi de ben olmalıyım. Sahte hesaplar ya da satın alınmış kişiler olmamalı.

Rock müzik alanında ilerleyecek yeni jenerasyona tavsiyeleriniz nelerdir?

İster rock olsun ister pop, inandıklarından asla vazgeçmesinler. İnsanlar kendi çıkarları için sizi çok rahat harcayabilir ya da yanlış yönlendirebilir. Bu yüzden en önemlisi kendilerine inanmaları, asla pes etmemeleri ve doğru kişilerle çalışmaları. O zaman hakkettikleri yere muhakkak geleceklerdir.

Evlilik Sözleşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz siz yapar mısınız? Kuralcı biri misiniz?
Asla büyük konuşmam hiç bir konuda. Yapanlara saygım var, yargılamak bana düşmez ama o evlilik mi oluyor, şirket ortaklığı mı, onu anlaması zor 🙂 Görüşüm de tabii ki hayır. Kimseyi parası için sevmedim, öyle düşünen biri ile bırakın evlenmeyi, arkadaşlık bile etmem.

Şu aralar çok eleştiriliyor popçuların rap müzik ya da daha doğrusu cover müzik yapması. Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Rock müziği ülkemizde hangi noktada görüyorsunuz ve rock müziğin geniş kitlelere hitap etmesi için neler yapılmalı?
Rap yapan kimseyi yargılamıyorum, bırakın insanlar istediklerini yapsın. Demek ki onu yaşamak istiyor, belki ünlü olmayı arzuluyor ve arzuları doğrultusunda belli tavizler veriyor. Bundan kime ne ki? Bir insan rock şarkıcısı diye hayatı boyunca öyle kalacak diye bir kural da yok. İnsanlar değişiyor, hayat değişiyor, teknoloji ilerliyor en önemlisi dünya değişim içinde. Değişime uyum sağlanmazsa geçmişte kalmaya mahküm olursunuz. Ülkemizde rock müziği belki de bu kalıplar yüzünden ilerleyemedi. Cover da bence şahane bir olay, bu sayede
yeni jenerasyon eskiler hakkında fikir sahibi oluyor, araştırıyor ve seviyor. Müzikte sanatçıya sonsuz özgürlük verilmiştir, bunu kullanmak en doğal hakkı.

Son zamanlarda bazı sanatçılar albüm çıkarmak konusunda
çok karamsarlar. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Karamsar, umutsuz ve isteksiz… Çok doğal değil mi? Son yıllarda sanat dünyasında yaşananlar, engeller, sansürler…

 

EN SEVDiĞiNiZ

Renk: Pembe 🙂
Yemek: Somon Izgara
Şehİr: Ankara
Fİlm: Angel-a
Dİzİ: How to get away with murder
Spor: Pilates
Konser: Jose Stone
Hayvan: Köpek

 

Bir önceki yazımız olan Özgür Aras, 11’inci kitabı ‘Henüz Tanışmadık’ı okuyucuyla buluşturdu. başlıklı makalemizde Demet Akalın, Deniz akkaya ve Henüz Tanışmadık’ hakkında bilgiler verilmektedir.