GÜNDEM

Annelerin sadece %16‘sı Lohusalık Depresyonu, %9’u ise Lohusalık Hüznüyle İlgili Profesyonel Destek Alıyor

Yazar  | 

En sevilen bebek markası *Bepanthol Baby ve Uykusuz Anneler Kulübü’nün, Lohusalık Depresyonu Farkındalık Haftası için toplam 250 anne ve 100 babayla gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türkiye’deki annelerin yüzde 66’sı lohusalık depresyonu geçiriyor. Bebek bakımında, babanın rolü en az anne kadar olması gerektiğini düşünen ebeveynler bu konuda hemfikir olduklarını ifade ediyorlar.

Bepanthol Baby ve Uykusuz Anneler Kulübü, 4 senedir gerçekleştirdiği Lohusalık Depresyonu Farkındalık Haftası bu sene de lohusalığa dikkat çekti. Bu çerçevede yapılan araştırmayı Twentify araştırma şirketi, Türkiye genelinde 0-4 yaş arası bebeği ve çocuğu olan anne ve babayla gerçekleştirdi. Yapılan araştırmaya göre annelerin yüzde 98’inin babanın bebek bakımıyla ilgili verdiği desteğin kendilerini psikolojik açıdan olumlu etkilediğini söylerken, bebek ağladığında babanın sakinleştirebildiğini düşünen annelerin oranı yüzde 79’u buluyor.

Araştırma verilerine göre bebek bakımı konusunda babanın rolü en az anne kadar olmalıdır diye düşünen ebeveynelerin oranı yüzde 86 olduğu ortaya çıkıyor. Annelerin yüzde 69’u babaların bebek bakımında yardımcı olduğunu düşünürken, babaların yüzde 92’si bu konuda oldukça aktif olduğunu söylüyor. Araştırmanın çarpıcı noktalarından biri de, annelerin yüzde 75’i bebek bakımını sadece annenin işi olmadığını düşünüyor olması, bu oran babalarda ise yüzde 50 olarak görülüyor.

Anneler stresli ama kendilerine güveniyorlar

Annelere “sen nasılsın?” diye soran ilk platform olan OnuncuAy.com’un kurucusu Bepanthol Baby, araştırmada, annelerin yüzde 56’sı kendilerini yorgun, yüzde 46’sı mutlu hissederken yüzde 34’ünün kendine güvendiği görülüyor. Annelere yöneltilen sorular bu sene de değişiklik göstermiyor “Sütün yetiyor mu?”, “Bebeğin emiyor mu?”, “Geceleri uyuyor mu?” soruları yüzde 40’lık bir oranla ön plana çıkıyor. Annelere “sen nasılsın” diye soran kimse olmuyor.

Annelerin yüzde 50’si bebekleri olduktan sonra eşleriyle hala sevgili olduğunu düşünürken babalarda ise bu oran yüzde 77 olarak önplana çıkıyor. Araştırmaya göre babaların yüzde 85’i eşleriyle özel vakit geçirmek için çaba harcarken annelerin oranı yüzde 65 olarak görülüyor. Babaların yüzde 28’i se bebek doğduktan sonra kendisini dışlanmış hissiyor.

Yine bebek bakımı konusunda anneler eşini yüzde 63 yeterli bulurken babalar eşlerini yüzde 72 yeterli görüyor. Annelerin yüzde 42’si doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde, bebeği babayla yalnız bırakabildiklerini ifade ediyor.

Erkekler bebek bakımında daha iyi ya da daha kötü değildir sadece ‘farklıdır’

International Postpartum Support Türkiye temsilcilerinden Klinik Psikolog Aysun Ömeroğlu araştırma sonuçlarını değerlendirdiğinde “Baba olmak ‘annenin yardımcısı’ olmaktan çok farklı bir durumdur. Babalar da tıpkı anneler gibi bebeğiyle bağ kurma deneyimine ihtiyaç duyar. Toplumsal olarak anne bebek arasındaki yakınlık ve kesintisiz bağa o denli odaklanırız ki babanın dışarıda kaldığını çoğu zaman anlayamayız bile. Araştırmalar en deneyimli erkeklerin bile bebek bakımında kadınlardan farklı olduğunu gösteriyor.” diyor ve ekliyor “Erkekler bebek bakımında daha iyi ya da daha kötü değildir sadece ‘farklıdır’. Bebekler 6-8 haftalıktan başlayarak anne ve babaları arasında ayrım yapabildikleri gibi onların yaklaşımlarına da farklı yanıtlar verebilrler. Yani babaların bakımları, bebeğe farklı bir deneyim sunar. Bu farklı deneyimin bebeklere uzun vadede gelişimsel olarak olumlu etkileri olur. Erken dönem bakımında aktif olan babaların, bebeklerinin 1. yaşlarında stresli durumlar karşısında daha dayanıklı olduğu araştırmalarca gösterilmiştir.” şeklinde ifade ediyor. Ömeroğlu, “Unutmamak gerekir ki annelik maraton koşusu gibidir. Tek başına koşabilecek olsaydık babalara gerek olmazdı. Erkekler bakıma ‘baba’ olarak farkları ile katılabildiğinde anneler de gönül rahatlığı ile ihtiyaçlarını karşılayıp tükenmeden annelik maratonunu koşabilirler.” diyerek baba rolünün lohusalık döneminde ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

Lohusalık Depresyonu Farkındalık Haftası bu sene 11-17 Mayıs arasında kutlandı.

Bepanthol Baby, yeni annelerin lohusalık dönemini daha rahat atlatmalarını sağlamak amacıyla kurduğu “Onuncu Ay Platformu” kapsamında Uykusuz Anneler Kulübü iş birliği ile her sene anneler gününün devamındaki haftayı Lohusalık Depresyonu Farkındalık Haftası olarak kutluyor. Bu yıl, Uykusuz Anneler’in kurucusu Perihan Çıragöz, ünlü çift Pelin Akil ve Anıl Altan çiftiyle Instagram üzerinden yaptığı canlı yayın ile bu özel haftayı başlattı. Pelin Akil ve Anıl Altan çifti, bebek sahibi olduktan sonra yaşadıkları zorlukları ve keyifli anları canlı yayın sırasında takipçilerle paylaştı.

Hafta boyunca Merve Tozanlı’nın kaleminden çıkan illüstrasyonlar, her annenin yaşadığı lohusalık hallerini ortaya koydu. Bepanthol Baby ve Uykusuz Anneler Kulübü, illüstrasyonları görünce yüzünde bir tebessüm oluşan ve “ben de yaşadım” diyen tüm uykusuz anneleri; o döneme dair hislerini paylaşmaya ve şu an lohusalık sürecinin içinden geçen annelere “Yalnız Değilsin” demeye davet ediyor.

*Millennial Mothers Baby Care Tracking Wave II – (Twentify tarafından 0-2 yaş arası bebeği olan / anne adayı millenial hedef kitle temsili ABC1C2 348 kadın ile online kantitatif yapılan araştırma)2020

**Twentify tarafından Türkiye temsili 0-4 yaş arasında bebeği/çocuğu olan 250 anne ve 100 babalarla ile yapılan araştırma, Mayıs 2020

* Bepanthol Baby ve Uykusuz Anneler Kulübü’nün, Lohusalık Depresyonu Farkındalık Haftası için toplam 250 anne ve 100 babayla gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türkiye’deki annelerin yüzde 66’sı lohusalık depresyonu geçiriyor.

Bir önceki yazımız olan Türkiye’nin Bayram Şekeri Kent 12.000 ton şekerle hem 20.000 satış noktası hem online kanallar ile evlere konuk oluyor başlıklı makalemizde Kent, Mondelēz International Türkiye ve Mondelēz International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz hakkında bilgiler verilmektedir.