KEŞİF

HEM ORMAN HEM MÜZE: ATATÜRK ARBORETUMU

Yazar  | 

Bazen yanı başımızdaki nimetin kıymetini bilemeyiz.

Hatta varlığından bile haberdar olmayabiliriz. Atatürk Arboretumu, sadece Göktürk için değil İstanbul için bir nimet, yeryüzündeki cennet. Bu yüzden, hâlâ görmemiş ve duymamış olanlar için yaz bitmeden arboretumdan biraz bahsetmek istedik. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencilerinin, Orman Bakanlığı’na bağlı kuruluşların, orman mühendisleri ve peyzaj mimarlarının, bilim insanlarının ve elbette doğa âşıklarının vazgeçilmez mekanlarından biri burası. Gerçek bir açık hava müzesi, canlı bir laboratuvar…

Atatürk Arboretumu, Belgrad Ormanı’nın güneydoğu bölümünde yaklaşık 300 hektarlık bir alanda yer alıyor. Orman Genel Müdürlüğü’ne ait olan arboretumda, kökeni ve yaşları belli olan ağaçlar ve diğer odunsu bitkiler bir araya getirilmiş. Canlı bitki müzeleri olan arboretumlar, dünyanın her yerinde bilimsel araştırma ve gözlem yapılabilmesi için özenle oluşturuluyor. Atatürk Arboretumu’nda; bu coğrafyada yetişmeyen bitkileri bile, elbette iklimin izin verdiği ölçüde yakından görmek ve tanımak mümkün. Burası ayrıca; nesli tükenmek üzere olan bitkilerin koruma altına alınmasını, Türkiye’de yetişmeyen türlerin uygunluğu üzerinde çalışmalar yapılmasını da mümkün kılıyor.

1949’da temeli atılan Atatürk Arboretumu’nun alt yapı çalışmaları 1982’ye kadar devam etmiş. Atatürk’ün 100. doğum yılına denk geldiğinde Atatürk’ün adını alan müzede 1500’den fazla bitki türü bulunuyor. Uzun yürüyüş parkurlarnın yer aldığı arboretuma koca bir gün ayırmak şart. Zira yürüyüş yapmak dışında sadece bitkiler hakkında bilgi veren etiketleri okumak bile zaman alıyor. Dilerseniz uzmanlardan bitkiler hakkında bilgi alabiliyorsunuz. Arboretumu gezerken huzur bulmamak elde değil. Sonsuz sessizliği ara sıra bölen üç şey var: Kuşlar, ördekler ve kazlar. Nilüferlerle kaplı, ördeklerin cirit attığı göletleri izlerken ruhunuzun dinlenmeye ne kadar ihtiyacı olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Üç göletin yer aldığı alanda eski bir yangın gözetleme kulesi de bulunuyor. Kuleye çıkıp İstanbul’a şöyle bir tepeden bakabilir, manzarayı seyre dalabilirsiniz.

Eskiden sadece üyelerin girebildiği arboretumu bir süredir günlük olarak da ziyaret etmek mümkün. Hafta içi 5 TL olan giriş ücreti, hafta sonları 10 TL. Öğrencilere giriş ise hafta içi ücretsiz, hafta sonu 5 TL. Fotoğraf çekmek için özel izin gerektiğinin, evcil hayvan sokulmadığının ve yiyecek içecekle girmenin yasak olduğunun altını çizelim. Buranın bildiğimiz, alıştığımız anlamda bir ormanlık alan olmadığı, çok özel bitkilerin bulunduğu ve kapalı bir müze nasıl geziliyorsa, aynı şekilde özenli olunması gerektiği unutulmamalı. Bu alana ilgi duyanlar kadar, sevgilisiyle, eşiyle dostuyla sessiz ve huzur dolu bir hafta sonu geçirmek isteyenlere de tavsiye edilebilecek benzersiz bir açık hava mekanı Atatürk Arboretumu.

Aklınızda bulunsun:

  • İçeride yiyecek içecek bulamayacağınız için yanınızda sandviç veya bisküvi gibi rahat tüketebileceğiniz gıdalar ve tabii bir şişe de su bulundurun.
  • En rahat ayakkabılarınızı giyin. Uzun yürüyüşler yapacağınız için, günü en az yorgunlukla bitirmeye gayret edin. Yürüyüşlerin tadı damağınızda kalsın.
  • Arboretumun girişinde bir bilgisayar sistemi var. Burada bitki türleri ile ilgili bilgiye ulaşmak mümkün.
  • Yüksek sesle konuşmamaya özen gösterin. Bir yerlerde öğrenciler ders yapıyor olabilir. Unutmayın; arboretum bir mesire yeri değil, araştırma ve inceleme yapılan bir laboratuvar.

Nasıl gidilir?

Göktürk’ten: Bahçeköy yoluna sapın. Bahçeköy’e vardıktan sonra Kemerburgaz yolunun solundan dönerek yaklaşık 500 metre ileride solda arboretumu göreceksiniz.

Şehir merkezinden: Maslak’tan Sarıyer yönüne doğru giderken, Fatih Ormanı’ndan sonra ilk ışıklardan sola, Bahçeköy Kilyos asfaltına sapın. Yaklaşık 3 kilometre sonra Atatürk Arboretumu tabelalarını göreceksiniz.

Adres: Orman Fakültesi karşısı, Bahçeköy

Tel: 0212 226 19 29