DEKORASYON

FENG SHUİ ile MEKANLARDA RENKLERİN DİLİ ….

Yazar  | 


RENKLERİN DİLİ OLSA….

İlkbaharın gelişiyle beraber, mekanlarımızda bir yenilenme, bir değişiklik isteği ile neler yapabiliriz diye kıpırdanmaya başlarız. Dekorasyon dergilerinden ilham almaya çalışır, tadilat işlerine koyuluruz.

Bir mekâna yeni bir kimlik katmanın en basit ve ekonomik çözümü ise renklerdir… Renklerin dilini iyi bilir ve onları doğru kullanırsak duygularımız üzerindeki etkilerini daha iyi anlayabiliriz.

 

Mekânlarda yapmak istediğiniz basit renk değişikliklerinin bile, insan duygularında yaratacağı etkisinin ne kadar önemli olduğunu unutmamak gerekir. Bunun için, evlerinizde tadilatlara girişmeden önce madeinfengshuidanışmanlıktan yardım alabilir, evlerinizin enerji haritalarını çıkarttırarak, mekânlarınızdaki elementleri temsil ettikleri renkleri ile dengeleyebilirsiniz.

Mekânlarımız içindeki “Chi” enerjisinin akışını dengelemek için, Feng Shui uygulamalarında, 5 elementin temsilcisi olarak da renkleri kullanırız.

Feng Shui de renkler, mekân içindeki enerji haritası doğrultusunda element dengesi göz önünde bulundurularak ve o mekânda yaşayacak kişilerin element özelliklerine göre seçilir. Çevremizi renk çeşitliliği ile donatmak, Elementler ve renklerini şu şekilde listeleyebiliriz: Ateş; Kırmızı tonları, turuncu, mor, pembe-  Toprak; Bej, sarı, krem,-  Metal; Beyaz, gümüş, altın rengi, gri- Su; Siyah, lacivert, koyu mavi-Ağaç ;Yeşil, mavi, kahverengi’dir.

Enerji haritasına göre yapacağımız dengeleme dışında bazı temel renk kullanma prensipleri vardır. Mekânlarda gerçekleştirmeye çalıştığımız yin ve yang dengesinin en önemli yapıtaşlarından biri de kullandığımız renklerdir. Feng Shui’de canlı renkler yang, pastel renkler ise yin olarak adlandırılır. Örneğin kırmızı, sarı, turuncu, beyaz yang, yeşil, mavi ve siyah yin’dir. Mekan bütününde de bu yin ve yang renklerin dengeli olarak kullanılması önem taşır.

Yang bir renk olan kırmızı uyarıcıdır,  canlandırır. Çok güçlü bir renktir, ateş elementi ile ilişkilidir. Aynı zamanda öfkenin de rengidir. Yanlış kullanıldığında depresif ve negatif duyguları da uyarabilir. Etkinlik ve coşku ile ilişkili mekânlarda, örneğin salonda, giriş holünde, oyun odasında kullanılabilir.  Yin özelliklere sahip yatak odaları için uygun değildir, ayrıca ateş elementi ile ilişkili olduğu için mutfak için de uygun değildir. Diğer bir yang renk olan sarı mutluluğun, aydınlığın ve bilgeliğin rengidir. Zihin üzerindeki uyarıcı etkisiyle çalışma, eğitim ya da yaratıcılık faaliyetleri ile ilgili mekânlarda kullanılması yarar sağlar. Ancak fazla ve yerinde kullanılmayan sarı renk, asabiyet, gerginlik ve korku enerjisi yayabilir. Bir başka yang renk olan beyaz aslında rengin yokluğudur, metal elementi ile ilişkilidir. Saflığı, masumiyeti, dürüstlüğü, temizliği simgeler. Ama aynı zamanda soğukluk, donukluk, çıplaklık hissi uyandırır. Tek başına kullanıldığında donukluk hissi daha baskın olur, o yüzden başka canlı renklerle denge sağlanmalıdır. Daha çok mutfak ve banyolar için uygundur.

Yeşil yin bir renktir, huzuru, uyumu sembolize eder, dinlendirici ve tazeleyicidir. Ağaç elementi ile ilişkilidir ve bilinçaltında orman etkisi yaratır. Dinlenme ve uyku ile ilişkili her mekân için uygun bir renktir. Gökyüzünün rengi olan mavi sonsuzluk ve huzuru çağrıştırır. Yatıştırıcı, rahatlatıcı ve güven vericidir. Sahip olduğu yin özellikler dolayısıyla dinlenme mekânlarında, yatak odalarında, banyolarda kullanılabilir. Diğer tüm renklerde olduğu gibi enerji haritası, renk tonu ve dozu dikkate alınmalıdır.  Diğer bir yin renk olan siyah gizemi ve bağımsızlığı temsil eder. Siyah bütün renkleri emer, gecenin rengidir. Yoğun olarak kullanıldığında depresyona sebep olabilir o yüzden tüm mekânda baskın renk olarak kullanılmamalıdır. Su elementi ile ilişkilidir, element dengesi açısından birlikte kullanıldığı renkle birlikte özellikleri değişir.

Mekâna gelen ışığın kalitesiyle renkler değişim gösterebilir. Renk ve ışığın doğru bileşimi en iyi yaşam koşullarını oluşturur.  Bu yüzden renkleri kullanılacakları mekânda seçmek en doğrusudur, doğal ışığın miktarına, yönüne bakıp yapay ışıkla dengelemek gerekebilir. İyi tasarlanmış bir aydınlatma ile seçtiğiniz renkleri en iyi şekilde kullanmış olursunuz.

 

Made in Feng Shui Danışmanlık

www.madeinfengshui.com

 

 

https://www.facebook.com/madeinfengshui/

https://www.instagram.com/madeinfengshui/

Bir önceki yazımız olan Som Interior yenilendi! başlıklı makalemizde Berat Taşkıran, göktürk ve Özge Taşkıran hakkında bilgiler verilmektedir.