İYİ YAŞAM

Balık SEZONU açıldı

Yazar  | 

ESKİDEN KİME SORSANIZ ‘DENİZDEN BABAM ÇIKSA YERİM’ DERDİ. ÜSTELİK BABALARININ DENİZE NE ZAMAN GİRİP ÇIKTI⁄ININ DA BİR ÖNEMİ YOKTU. AMA ARTIK BALIKLAR VE BALIK YEMEK KONUSUNDA DAHA BİLİNÇLİ BİR TOPLUM OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYORUZ. AKSİ HALDE, ZATEN ARTIK DENİZDE YİYECEK PEK ÇEŞİT KALMAYACAK. E⁄ER BALIK ZAMANINDA VE UYGUN ŞEKİLDE TÜKETİLİRSE, HEM DAHA LEZİZ SOFRALAR KURULUR HEM DE BALIK TÜRLERİNİN YOK OLMASININ ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLUR.

Ocak

Uskumru, lüfer, palamut, istavrit bu dönemde çok lezzetlidir. Kefal ve hamsi en yağlı olduğu zamandadır. Çinekop, kofana ve mezgit, tekir ve kırlangıç boldur.

 

Şubat

Kalkan mevsimi başlar ve mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bol, kefal lezzetlidir. Uskumru, lüfer ve palamut yağını kaybeder.

 

Mart

Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru artık çiroz olacaktır.

 

Nisan

Bu dönemde kalkan balığı boldur. Mercan ve levreğe de bolca rastlanır. Kefal, mezgit, tekir ve barbunyanın çok tutulduğu bir dönemdir.

Mayıs

Levrek, barbunya, dil balığı, tekir ve iskorpit çok lezzetlidir. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit için ise veda vakti gelmiştir, çünkü yağlarını kaybederler. Kefal hâlâ lezzetlidir.

 

Haziran

Haziranda pek balık tutulmaz. Yine de tekir, barbunya, mercan, levrek bulunur.

 

Temmuz

Sardalya dönemi başlar ve ekim ortasına kadar lezzetini korur. İstavrit ile uskumru

kızartma ve haşlama için uygundur. Tekir ve barbunya yenebilir ama kefal artık lezzetsizdir.

 

Ağustos

Çingene palamudu yenilebilir. Sardalyanın en lezzetli zamanıdır.

Eylül

Sardalya ve kılıç balığı çok lezzetlidir. Palamut çok iridir ve tüm pişirme şekillerine uygundur.

 

Ekim

Balıkların göç dönemi olduğundan, balıkçılık için en verimli zamandır. Uskumru turfanda, lüfer tam kıvamında, istavrit ise yağlanmıştır. Palamut boldur. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik ve izmarit rahatlıkla yenebilir.

 

Kasım

Uskumrunun en lezzetli olduğu dönemdir. Ekim ayındaki bolluk, kasımda da aynen devam eder.

Bir önceki yazımız olan Karaburun başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.