Genel

ARTIK ŞIRKETLERDE KASA DEĞIL BILGI HIRSIZLIĞI YAPILIYOR

Yazar  | 

ARTIK ŞIRKETLERDE KASA DEĞIL BILGI HIRSIZLIĞI YAPILIYOR

SON YILLARDA BAŞ DÖNDÜRÜCÜ HIZLA GELIŞEN TEKNOLOJI MAALESEF RISKLERI DE BERABERINDE GETIRIYOR.

BUNLARDAN BIRISI DE HEM BIREYLER HEM DE ŞIRKETLER IÇIN SON YILLARDA TEHDIT OLUŞTURAN SIBER RISKLER.

BU KONUDA GÖKTÜRKLÜ KOMŞUMUZ MEHTAP ASLANOĞLU’NU ŞIŞLI’DEKI OFISINDE ZIYARET EDEREK KONU HAKKINDA SOHBET ETTIK

 

 

Uzun yıllardır sektörün içindesiniz, bizim de aklımıza son dönemde duyduğumuz şifre ele geçirmeleri, web siteleri çökertilen şirketler vb. gelince bu risklerden korunmak için neler yapılabilir sorusuyla kapınız çaldık.

Haklısınız, siber risk olarak kategorileştirdiğimiz bu tür olaylar son dönemde çok karşımıza çıkmaya başladı. Eskiden yangın, hırsızlık gibi olaylar şirketler için endişe kaynağı oluştururdu, şimdi ise siber riskler şirketler bir numaralı endişe kaynağı.

Önem sırasında bir numaraya çıktı diyorsunuz?

Elbette… Bir düşünün çalıştığınız plazada, fabrikada ne zaman yangın çıktı veya tüm çalışma hayatınız boyunca kaç defa hırsızlık oldu. Siber risk dediklerimizden mesela hackleme her gün ama her gün kaşımıza çıkabilecek bir risk.

Özellikle kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi korkutuyor insanları.

Doğrudur… Sokaktaki vatandaşın hissedebildiği, görebildiği risk bu. Ama siber korsanlığın esas hedefi şirketler… Geçtiğimiz yıllarda bir Alman çelik şirketinin fırını hasar gördü ve devre dışı kaldı. Bunun nedeni ise siber korsanların elektronik postalar sayesinde şirketin üretimle ilgili veri merkezine sızarak fırının kontrolünü ele geçirmiş olmasıydı. Sonuç olarak şirket ciddi zarar gördü.

Hedef şantaj, para sızdırma mı?

Evet, bu siber saldırganlar çok daha organize çalışıyor; ortalamanın üzerinde zekaya ama kötü karaktere sahipler. İşletmelerin hizmetlerini durdurmaya, verilerini imha etmeye ve aynı zamanda fidye karşılığı sistemlerine el koymaya kadar önemli sorunlar meydana getiriyor.

Çözüm ne peki, nasıl önlem almalıyız?

Ben bilişim uzmanı değilim, bu konuda yorum yapmam doğru olmaz. Ancak şirketlerin bilişim altyapılarında önlem aldıktan sonra koruyucu ilave bir katkı olarak Siber Risk Poliçesi yaptırmalarını öneriyorum. Daha önceleri sadece holdinglere yönelik hazırlanan bazı özel yazılım poliçeler vardı ancak Kobi ölçekli firmalar koruma bulamıyorlardı. Şimdi ise henüz düşük limitlerle koruma sağlamaya başlasalar da Kobi’lere yönelik ürünler de çıkmaya başladı. Bu ürünlerin Türkiye’de büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.

Bilgiler için teşekkür ederiz. Okuyucularımıza son bir mesajınız olur mu?

Son mesajım bir iş insanı olarak şu olur: Çok zor kazanıyoruz, hele 2019 Türkiye’sinde piyasa şartları malum. Herkes kazandıklarını koruma altında tutmalı!

 

Bir önceki yazımız olan MİA EV YAPIMI EŞSİZ LEZZETLER başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.