RÖPORTAJ

Akupunktur İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilebilir?

Yazar  | 

Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Çetin Kızılkan, Intown dergisinin Mart sayısına verdiği özel röportajında, tamamlayıcı tıp  tedavi yöntemleri ve detayları üzerine sorduğumuz soruları yanıtladı…

Günümüzün vazgeçilmez tedavi yöntemlerinden olan tamamlayıcı  tıp uygulamalarını, bu alanın özel isimlerinden biri olan Dr. Çetin Kızılkan ile konuştuk. İşte detaylar…

Öncelikle sizi tanıyalım… Formasyonunuz, uzmanlık alanınız? Bugüne kadarki kariyer yolculuğunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Merhaba, ben Çetin Kızılkan. 1971 yılında İstanbul’da doğdum ve büyüdüm. 1988 yılında İstanbul Küçükyalı Kadir Has Lisesi’nden, 1998 yılında Ankara Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 21 yıl boyunca Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında çalıştım. Ağustos 2019 da emekli oldum ve sonrasında ailemle beraber Göktürk’e yerleştim. Meslek hayatım boyunca geleneksel ve tamamlayıcı tıbba ilgi duydum. Pekçok uygulamalı ve teorik eğitimlere iştirak ettim. Sağlık Bakanlığı tarafından tıp doktorları için düzenlenen kurslara katılarak sertifikalarımı aldım. Bunların arasında 2008 yılında Yeditepe Tıp Fakültesi’nin düzenlediği Akupunktur Sertifikasyon Eğitimini, daha sonra Medipol Üniversitesi’nin düzenlediği ozon, mezoterapi, hacamat ve sülük eğitimlerini sayabilirim. Hepsinin uygulamasını yapıyorum.

En basit anlatımıyla akupunktur nedir? Türkiye’de kaç yıldır uygulanmaktadır?

Akupunktur bilimi, vücuttaki teşhis ve tedavi amacı ile kullanılan yaklaşık 400 adet noktaya dayanmaktadır. Vücudumuzda herdaim olan bu noktalar hastalık halinde ağrılı, farklı renkli veya sert olabilir. Kulak kepçesinde yer alan akupunktur noktaları ise hastalık oluştuğu zaman ortaya çıkar ve el dedektörü adını verdiğimiz bir araç vasıtasıyla teşhis edilir. Kulak kepçesi ana rahmindeki fetusa benzer ve vücudumuzdaki tüm doku ve sistemlerin yansımasını içerir. Akupunktur uygulamaları ülkemizde yaklaşık 60 yıldır vardır. Son 15 yıldır da Sağlık Bakanlığı bünyesinde açılan uygulamalı eğitimler ile tıp doktorları, mezuniyet sonrası akupunktur uygulama sertifikası alabilmekte ve akupunktur uygulama yetkili akupunkturist olabilmektedir.

Akupunktur ile hangi hastalıklar tedavi edilebilir?

Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) ve Sağlık Bakanlığı’nın tanımladığı akupunkturun tedavi edici olarak kullanılabileceği hastalık listesine baktığımızda kabızlık, idrar şikayetleri, yorgunluk, reflü, baş dönmesi, migren, baş ağrıları, bel ağrıları, bulantı ve kusmalar, alerji, egzama, anksiyete, genel iyilik halinin sürdürülmesi, omurga ve eklem ağrıları, geriatrik hastalıklar, nöropatik ağrılar, tenisçi dirseği, ülser ve primer dismenore görülmektedir.

Akupunktur uygulaması nasıldır? Acı verir mi?

Akupunktur, son derece basit bir tedavi metodudur. Yetkin ellerde yapıldığında yüz güldürücü sonuçlar alınır. Uygulamada tek kullanımlık çelik iğneler kullanılır ki genelde vücuda girdiği bile hissedilmeyecek inceliktedir.

Tedavi tek seanslık mıdır, yoksa her hastalığa göre seans sayısı farklı mıdır?

Tedaviler genel itibariyle 10 seanstır zaman zaman verilen reaksiyona göre birkaç seans uzar ve kısalabilir.

Hasta profiliniz nedir? En çok hangi şikayetler için size başvurmaktalar?

Yukarıda bahsettiğim problemler nedeniyle ilgilendiğim pek çok hastam oldu. Buna diyet esnasında oluşan yan etkileri azaltmak maksadıyla baş vuranları, yani obezite sebebiyle baş vuranları da ekleyebilirim.

Akupunktur zamanımıza ayak uyduruyor mu? Eski bir Çin geleneksel iyileştirme yöntemi olduğu düşünüldüğünde… Uygulama yöntemleri ya da araçları değişti/gelişti mi?

Akupukunktur eskimeyen bir bilimdir. Zaman zaman insanlık tarihi boyunca unutulmaya yüz tutmuş, zaman zaman ise el üstünde tutulmuştur. Kökeni Cilalı Taş Devri’ne kadar gitmektedir. Bugün Özellikle Birleşik Devletler ve pek çok Avrupa ülkesindeki sağlık sistemleri akupunkturu tedavi protokollerine koymuştur. Uygulayıcıları dernekleşmiş, milyonlarca kişiye şifa dağıtmış ve hâlâ dağıtmaya devam etmektedir. Çıkış noktası Çin’dir. Tüccarlar vasıtasıyla Avrupa’ya yayılmış, oradan tüm dünya bilgi sahibi olmuştur. Günümüzde kullanılan akupunkturda Çin’in kıymeti tartışılamaz ancak aradan geçen yüzyıllarda Batılı bilim adamlarının modern tıp bilgileri ve klasik akupunktur bilgilerini harmanlayarak oluşturdukları katkılar akupunkturu bugüne taşımıştır. Temel uygulama metodu iğnelerdir fakat geçmişten farklı olarak günümüzde bu iğneler steril, tek kullanımlıktır. Zaman zaman elektro stimülatörler kullanılmakta, iğneden çekinenler için de iğne yerine lazer ışını uygulanmaktadır.

Akupunktur ile tedavi edilen bir hastalık, seanslar bittikten sonra nükseder mi?

Olabilir, tedavi akabinde hasta nüksü engelleyecek şeylerden kaçınmaz ise aynı sıkıntılarla karşılaşabilir. Bu durumda birkaç hatırlatma seansı ile tedavi sağlanabilir veya sıfırdan tedaviye başlanabilir.

Eklemek istedikleriniz?

Her branşta olduğu gibi tamamlayıcı tıp olarak nitelendirilen hizmetler de emin ellerde yetkili kişilerce sağlanmalıdır. Tıp Fakültesinde bize ilk öğretilen şeylerden biri “Primum non nocere!” yani “Önce zarar verme!”dir ki tedavi bunun arkasından gelir. Herkese sağlıklı günler dilerim.

Telefon Numarası 505 747 4482

İnstagram

gokturkakupunktur

gokturksuluk

gokturkhacamat

gokturkozon

 

Bir önceki yazımız olan CENK EREN başlıklı makalemizde Cenk eren ve intown hakkında bilgiler verilmektedir.